Ryanair, Turkish Airlines en WIzz Air - de winnaars van de coronacrisis

Waar de meeste luchtvaartmaatschappijen nog minder vliegen dan voor de coronacrisis zijn er een aantal maatschappijen die nu al vaker vliegen dan voor de pandemie. De cijfers komen van Eurocontrol en worden vergeleken met vergelijking met dezelfde week van 2019. 

De budgetvlieger Ryanair vloog 10% meer dan in dezelfde week van 2019. Voor Wizz Air was dat zelfs 12%. De niet Europese luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines voerde ook 12% meer vluchten uit.

Turkish Airlines profiteert vooral van de nieuwe luchthaven in Istanbul. Het heeft hierdoor veel meer capaciteit kunnen verkrijgen waardoor de nationale luchtvaartmaatschappij veel meer vluchten uit kan voeren. 

De lowcost airlines komen sowieso beter uit de crisis omdat zij veel minder schulden hebben gemaakt dan de legacy airlines. De legacy airlines zoals KLM, Lufthansa etc. moeten veel meer schulden terugbetalen waardoor het voor hen lastiger is sneller uit te breiden. 

Dat er meer gevlogen wordt betekent overigens niet dat ze meer passagiers vervoeren. Dit is volledig afhankelijk van de bezettingsgraad, deze ligt over het algemeen nog wat lager dan voorheen.